Anna Grubbström, museiassistent och Eva Lundström, VD vid Skogs- och samemuseet.
2024-07-01
Fullspäckad sommar på Gammplatsen
Förutom traditionsenligt midsommarfirande, Rosens dag och fika i Ruselegården planeras för Arkeologidagen och ett performance på temat drivved.
På Skogs- och samemuseet planeras för en ny samisk basutställning och man anställer en museipedagog.
–Vår ambition är att kunna erbjuda ett levande Gammplatsen, säger museichef Eva Lundström.
Sommarplaneringen är igång och intervjuer för tjänsten till museipedagog pågår.
–Med en dedikerad museipedagog kommer vi kunna ha fler upplevelsebaserade aktiviteter. Inför nästa sommar kommer vi ha ett bra aktivitetsprogram för alla besökare på Gammplatsen. Det är viktigt att få ta del av kulturhistorien genom att uppleva olika saker, säger Eva.
Byggnadsvård och utemiljöer
Utemiljön har fått nya inslag som lämpar för pedagogiska aktiviteter, bland annat Mötesplats Flottarleden som visar arbetet som flottare. En byggnadsvårdare har anställts och restaureringen av byggnaderna på området har inletts. Satsningen möjliggörs genom en donation från Gustav och Nikolina Israelssons minnesfond och målet är att erbjuda ett friluftsmuseum där byggnaderna står öppna för besökare.
– Det är viktigt att det ser fint ut på området och vi börjar där det syns mest, i Diversehandeln och Post- och telemuseet på Affärsgatan, säger Eva.
Traditionsenligt och nytt
–Vi kommer att ha öppet varje dag mellan 24 juni och 18 augusti. Då är de flesta hus öppna, vilket vi tycker är viktigt för tillgänglighetens skull. Planen är att hålla Café Ruselegården öppen tisdagar till söndagar med fika, smörgås, våfflor och glass, säger Anna Grubbström som syr ihop sommarprogrammet.
–På midsommar blir det i vanlig ordning lekar, stövelkastning, dans och musik. Kanske blir det något nytt också.
En nyhet för i år är Arkeologidagen som firas den 25 augusti - en nationell dag för att uppmärksamma vikten av att kunna sin historia.
–Då kommer vi att göra en exkursion till någon av de arkeologiska fynden i Lycksele, berättar Eva Lundström.
Kulturbotaniska trädgården
Den 2 juli firas Rosens Dag i Kulturbotaniska trädgårdar runtom i landet – en högtidsdag för trädgårdsentusiaster.
– Främst firar vi dagen för att synliggöra våra unika kulturarvsrosor från Lycksele,
bl a Örträskrosen och en Pimpinellaros från Blåvikssjön, säger Eva.
Gammplatsen har Sveriges nordligaste Kulturbotaniska trädgård med klonarkivsväxter från hela Lappland. För att sköta om rabatterna har en trädgårdsmästare anställts över sommaren.
–Det är ett verkligen ett jätteviktigt och levande kulturarv som finns här, säger Eva.
Slöjd- och hantverkskurser
Ett bra sätt för museer att tillgängliggöra kulturarvet är att hålla kurser.
–Vi har redan kurser i brödbakning och byggnadsvård. Under Skapande handens dag hålls workshops i olika hantverk. Kurser är en viktig del av ett levande museum och därför vill vi utveckla den biten.
I år sammanfaller Skapande handens dag med ett samiskt slöjdläger för barn.
–Och ett nytt inslag är dansaren Elin Kristoffersson som ska ”dansa drivved” vid tjärnen, där mycket timmer har flottats. Det blir ett spännande performance!
Ny samisk basutställning
Med inspiration från ett studiebesök hos urfolksmuseer i Kanada planeras för en ny samisk basutställning som även ska inrymma en ny samling från Valborg och Bertil Wiinkas stiftelse.
–Vi är på idéstadiet. Vi kommer att fokusera på skogsamisk kultur utifrån Birger Nordin-samlingen och funderar nu på hur vi bäst kan visa Bertil Winkas samling.
–Museet och Gammplatsen är i en positiv utvecklingsfas. Vi har mycket spännande på gång, framför allt vår museipedagog som förhoppningsvis finns på plats till hösten. Det gör att vi kommer att kunna utveckla verksamheten ännu mer både för Lyckselebor, för skolelever och för besökare, säger Eva Lundström.
Nyanställda trädgårdsmästaren Ingela Bottke börjar med att undersöka vilka växter som finns, rensa och jordförbättra. – Det är viktigt att ta tillvara det vissna och blanda ner det i jorden. Det är bra för både växter och organismer.
Pedagogiska aktiviteter bidrar till ett levande museum.
Text och foto: Monica Wiksten Gideonsson