2025-06-17
Annons från Lycksele KommunDIS möjliggör upphandling med lokala bönder
Dynamiskt inköpssystem (DIS) är en enklare form av upphandling där leverantörer ansöker om kontrakt över tid. Lycksele kommun har framgångsrikt använt DIS sedan 2023, vilket möjliggör för ortens mindre livsmedelsproducenter att delta.
Text och foto: Monica Wiksten Gideonsson
Jämfört med traditionella ramavtal är DIS ett öppnare system utan tidspress och med lägre krav. Som huvudgrossist för livsmedel har kommunen upphandlat ramavtal med Martin & Servera för att säkerställa stora volymer och leverans i tid. Sen har man infört DIS som komplement, ett elektroniskt system som passar lokala, mindre bönder.
–Ansökningsförfarandet är ungefär som vanligt. En skillnad med DIS är att om man inte blir godkänd meddelar vi varför, och man kan i princip skicka in en ny ansökan samma dag, säger Tobias Linder, upphandlare på Lycksele kommun.
Lägre krav och löpande dialog
DIS är inte nytt inom upphandling men först nu har man börjat använda det i Lycksele.
–Vi har valt att använda det inom livsmedel där vi ser störst nytta, säger Linder.
Tidigare har producenter enbart kunnat ansöka via traditionella anbud där kraven varit väldigt höga. Om man inte blivit godkänd har tåget gått för flera år framåt.
–För mig som upphandlare är det inte kul att behöva förkasta ett anbud på grund av formaliafel. Men jag måste följa lagarna. Med DIS kan vi nu ha en löpande dialog med de som ansöker, säger Linder.
EU-regler styr vilka som får ansöka till en anbudsförfrågan. I princip kan även större leverantörer eller en bonde från Bryssel ansöka. Men kraven kan utformas för att möta lokala förutsättningar, och bland de tio som nu blivit godkända finns samtliga i Lycksele eller grannkommunerna.
Småbönder växlar upp
Lycksele kommuns DIS är indelat i fem kategorier av livsmedel, och de tio godkända producenterna får ansöka till en eller flera kategorier. När ett behov uppstår inom en kategori görs mindre upphandlingar hos de medverkande producenterna. Först när de tackat ja till ett anbud kommer krav på leverans.
–Säg att vi har 3 leverantörer godkända inom kategorin animaliska livsmedel. Så uppstår ett behov av 5 ton nötfärs till våren 2025. Vi ställer frågan och kan ha en löpande dialog med de godkända producenterna som finns inne i systemet. Det är ett tillsvidaresystem där man svarar på anbud ett i taget, säger Linder.
För 2025 har kommunen upphandlat drygt 30 ton lokalproducerat genom DIS fördelat på cirka 10 kontrakt.
–Vi har fått höra att verksamheter kunnat växla upp på grund av DIS, att vi gör skillnad. Det finns odlare och bönder som börjat satsa stort, och det känns jättepositivt!
DIS kategorier i Lycksele:
- Animaliska produkter
- Grönsaker
- Ägg
- Dagsfärskt bröd/bakverk och konfektyr
- Sylt, marmelad, oberedda bär
Krav för att delta:
Leverantören ska kunna visa upp sin verksamhet, erbjuda studiebesök samt informera om företagets livsmedelsproduktion i syfte att öka UM:s kunskap om djurhållning, odling, matproduktion, mathantverk och matkultur. I framtida avrop kan även pedagogiska insatser ingå, där exempelvis skolbarn ges möjlighet att besöka verksamheten och till viss del delta i djurhållning, sådd, skörd och matproduktion. Restid och reskostnad för UM kommer i förekommande fall ingå i utvärdering av anbud.
Läs mer om upphandling och DIS på www.lycksele.se
eller kontakta Tobias Linder 0950-162 56, tobias.linder@lycksele.se