Erika Lind, affärsrådgivare på Almi Nord.
2024-11-01
Hållbarhetsdialog för kunskapslyft
Företagets värdefulla resurser var temat på den hållbarhets- lunch som arrangerades på Hotell Lappland 6 november av Almi Nord, Näringslivskontoret och projektet SHiMR.
Erika Lind, affärsrådgivare på Almi, informerade de inbjudna företa- garna om möjligheten att få en hållbarhetsdialog som syftar till kunskapslyft inom området. Dialogen är kostnadsfri och ges på distans, vilket öppnar upp för alla slags företag att delta.
– Dialogen tar bara några få timmar att genomföra, så det är ingen stor investering, säger Erika Lind.
De fem stegen i dialogen utgår från företagets utvecklingsområden och affärsmöjligheter och ska utmynna i en konkret handlingsplan.
– Vår modell bygger på Agenda 2030 och ISO 26000 - en paketering som är gjord för att som företag lättare kunna identifiera vad som är viktigt att fokusera på för affären
Vidgat hållbarhetsbegrepp
Under lunchen användes en kortlek med 36 hållbarhetsområden som bygger på målen i Agenda 2030, däribland miljö, arbetsmiljö, affärsetik, samhällsutveckling och mänsk- liga rättigheter. Kortleken nyttjas i worksho- par med flera företag.
Under den ”riktiga” dialogen som görs på distans får företaget välja de viktigaste områdena de behöver jobba med. Nyttan med hållbarhetsdialogen är dels konkur- rensmässig, då dagens konsumenter är medvetna och gärna väljer produkter och tjänster utifrån ett hållbarhetstänk. Och för den som vill söka företagsstöd via Region Västerbotten är processen ett krav.
Sedan Erika Lind började arbeta på Almi för sex år sedan har begreppet hållbarhet vidgats, till fördel för småföretagarna.
SHiMR är ett näringslivsutvecklingsprojekt inom Region 10 som syftar till ökat entreprenörskap och en hållbar tillväxt i regionen.
|
|
–När jag började på Almi hade forskningen mycket fokus på stora bolag och riskkapital. Vi har utvecklat våra metoder att hjälpa företag att identifiera vilka värden som skapas utöver de monetära, samt hur de genom att införliva flera perspektiv kan jobba för företagets långsiktiga utveckling.
– Emil Wennstig Eriksson från Granngården fick flera nya insikter när han med näringslivschef Gustaf Axelsson samtalade kring hållbarhet.
Text och foto: Monica Wiksten Gideonsson
VÄLKOMMEN ATT KONTAKTA OSS!
Näringslivskontoret erbjuder kostnadsfri service, stöd och hjälp
Näringslivskontoret Skolgatan 11, Lycksele
0950-166 00 vx
Vi på Näringslivskontoret:
Gustaf Axelsson, näringslivschef gustaf.axelsson@lycksele.se 076-100 84 16
Marie Öhlund, certifierad näringslivsutvecklare marie.ohlund@lycksele.se 070-308 02 62
Ingrid Sjöberg, certifierad näringslivsutvecklare, projektkoordinator SHiMR ingrid.sjoberg@lycksele.se 0738-20 96 93
Sofie Lindqvist, bitr.koordinator och projektledare SHiMR sofie.lindqvist@lycksele.se 076-110 61 98
naringslivskontoret@lycksele.se
Projektkontoret Jeanette Olofsson
jeanette.olofsson@lycksele.se 076-118 39 52
Inflyttarservice Jennifer Bleibdrey
Jennifer.bleibdrey@lycksele.se
076-131 12 42