Foto: Andreas Jakobson

    2024-11-01

    Vi är alla en del i Sveriges beredskap

    ”Vår beredskap är god”. Det var dåvarande statsministern Per Albin Hansson som gjorde det konstate- randet när det drog ihop sig till storkrig i Europa 1939. Då handlade beredskapen främst om Sveriges förmåga att förebygga och hantera den då faktiska krigssi- tuationen.

    Idag befinner vi oss åter i en orolig tid. Dagligen matas vi med nyheter om pågående krig och oroligheter. Till det illavarslande bevis på effekterna av klimatförändringarna som idag påverkar i stort sett hela världen. Hur vi i Sverige klarar kriser och hot beror på vår bered- skap och motståndskraft att möta hoten, såväl militärt som civilt - det man kallar totalförsvaret.

    Kommunen har en mycket viktig roll i krisberedskapen. Vi har ansvar för att verksamheter som skola, barn- och äldre- omsorg, vattenförsörjning och renhållning fungerar även vid en kris. För att skapa kontinuitet i det planeringsarbetet har

    vår kommunen sedan ett drygt år tillbaka en anställd beredskapssamordanare.

    Samordnarens uppgift är att stötta de olika kommunala verksamheterna och säkerställa att de fungerar även vid ett längre strömavbrott eller vid störningar i vårt it-system. Samordnaren är samtidigt en resurs för föreningarna i deras planerings och beredskapsarbete.

    För att säkerställa att personal finns för att driva de olika verksamheterna på- började kommunen i maj 2022 arbetet med att krigsplacera viss personal som ett första steg för att bygga upp kommu- nens civila försvar. Till det kan vi alla kan bidra. Desto bättre du som privatperson är förberedd för en krissituation, desto lättare blir det för kommunen att hålla igång viktiga samhällsfunktioner. Viktigt är också att samtidigt ägna en tanke åt människorna i din omgivning har de en fungerande beredskap om krisen kommer?

    2018 skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till Sveriges alla hushåll. Efter Sveriges anslutning till Nato fick MSB i uppdrag att ta fram en ny version av den. Broschyren

    - som kommer i brevlådorna i slutet av november början december innehåller viktig informationen om Sveriges försvar på olika områden till vad du som privat- person kan göra om krisen eller kriget kommer.

    Hemberedskapen är viktig. Minst en vecka bör man ha hemberedskap för enligt MSB. Läs broschyren och fundera över hur dina behov ser ut på olika områden. Råden och checklistorna är konkreta.

    Besök gärna myndighetens webbsida, msb.se. Där hittar du en mängd viktig

    information som du behöver för att vara förberedd om det uppstår en kris.

    Att leva i en tid med hot kan lätt skapa oro och osäkerhet. Att prata med andra om oron kan göra att du känner dig mindre ensam. Ett annat sätt kan vara att engagera sig. Även en god hälsa gör att man mår bättre. Mängden av negativa nyheter om pågående krig och kriser skapar även de oro. Man behöver kanske inte ta in allt negativt som media informerar om. Håll det på en lämplig nivå är rådet. När det gäller att prata med barn är det viktigt att förklara vad som händer, utan att vara alltför detaljerad. Har du inte svar på alla frågor, så säg det.

    Med andra ord - låt inte oron ta överhanden. Själv är jag övertygad om att Per Albin Hanssons konstaterande fortfarande håller Sveriges beredskap är god. Den ger oss samtidigt utrymme att ägna en tanke åt alla de som inte tillåts fira en jul i trygghet.

    Jag hoppas att 2025 blir året som ändrar på det.

    Ha nu en God Jul och Gott Nytt År!

    Roland Sjögren Kommunstyrelsens ordförande Lycksele kommun 

    Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

    Jag förstår
    Dela