2024-11-01

    HÄLSOFRÄMJANDE ARBETE PRIORITERAT

    Lycksele kommun arbetar aktivt med att främja både fysisk och psykisk hälsa. Som folkhälsosamordnare lyfter Ulf Byström fram betydelsen av jämlikhet, jämställdhet och barns rättigheter.

    Kommunens folkhälsopolitiska program syftar till att skapa en god folkhälsa - ett centralt mål som även inkluderar ett att- raktivt samhälle och effektiva organisationer.

    – Lycksele kommun betraktar folkhälsan som en viktig del i hur vi trivs, lever och mår och verkar. Hur vi når dit är nästa steg, säger Ulf Byström, folkhälsosamordnare i kommunen sedan ett par år.

    – Efter pandemin låg mycket på is, nu handlar mitt jobb mycket om att starta om och återuppbygga. Centralt är att lyfta fram och förbättra samverkan, säger Ulf, som lägger cirka 70 procent av sin arbetstid på samverkan med Länsstyrelsen, Region Västerbotten och andra kommuner.

    – Ett brett, mångfacetterat och vansinnigt roligt jobb där jag ständigt arbetar med min egen kompetensutveckling. Det är avgöran- de att hålla sig à jour med alla nya policys och riktlinjer.

    Konkreta insatser

    Ulf arbetar för att öka medvetenheten om hjärt-kärlsjukdomar kopplade till livsstil.

    Många väljer bil framför att gå eller cykla, och kostvanor som högt köttintag påverkar. I våras anordnades en steg-utmaning för att förbättra den fysiska hälsan och främja social gemenskap. Efter tre månader visade en enkät att 76,5% ökat sin aktivitet och 53,8% förbättrat sina hälsovanor. Aktiviteten kommer tillbaka nästa år.

    – Eftersom kommunens anställda utgör över 10% av medborgarna, hoppas vi att de positiva effekterna sprider sig till befolkningen.

    Tandhälsan bland barn och unga är ett annat prioriterat område som genom

    samverkan vänts till en framgångssaga. När den obligatoriska fluorsköljningen i skolorna togs bort efter millennieskiftet har tandhälsan stadigt försämrats.

    – Vi har inlett ett samarbete med Folktandvården där alla elever i årskurs 4-9 får fluorlack en gång per termin. Det är ett bra exempel på hur samverkan kan få positiva effekter.

    Fritidsbank

    Han jobbar även för etableringen av en fritidsbank, liknande ett bibliotek, men för sport- och fritidsutrustning. Genom att samla in begagnade prylar från privatpersoner, företag och organisationer är målet att bygga upp ett ställe där alla kan låna utrustning kostnadsfritt.

    – Det handlar om att göra idrott och fritidsaktiviteter tillgängliga för alla, oavsett ekonomiska förutsättningar. En fritidsbank öppnar möjligheter för skolor, men också för en släktning som är på besök och som vill göra något med sin familj på fritiden.

    Fritidsbanken drivs nationellt av en organisation med ungefär 150 kommuner anslutna. Ulf hoppas att Lycksele snart ska kunna ansluta sig.

    – Och genom att ge prylar ett nytt liv mins- kar vi vår miljöpåverkan och skapar en mer hållbar framtid.

    Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

    Jag förstår
    Dela