Foto: Andreas Jakobson
2023-11-01
KRÖNIKAN Lycksele ligger bra till ...
En kommun ansvarar för en stor del av den samhällsservice som erbjuds kommuninvånarna.
Hit hör bland annat ansvar för förskola, skola, socialtjänst, äldreomsorg, räddningstjänst, avfallshantering, m m. Andra verksamheter är frivilliga. Vad, och inom vilket område man väljer att satsa på i det fallet är upp till lokalpolitikerna. Exempel här är fritid och kultur, sysselsättning och näringslivsutveckling.
Kommunen har under lång tid valt att arbeta med frågor som rör näringslivet. Här finns det mycket att göra. Företagen i kommunen - stora som små - är grunden för att vi ska klara den service som ålagt oss enligt lag. Att bistå dessa så långt det är möjligt är en självklarhet.
Har vi lyckats med det arbetet? Ja, ingen är bättre skickad att svara på den frågan än företagen själva.
Under 2022 genomförde SKR, Sveriges kommuner och regioner, en enkätundersökning under namnet Insikt. Deltog gjorde 207 kommuner och ett antal förbund. Syftet med enkäten är att mäta NKI, nöjd-kund-index, det vill säga hur nöjda företagen är med kommunens myndighetsutövning inom områden som brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll och serveringstillstånd. Enkäten skickades till de företag som nyligen avslutat ett myndighetsärende hos kommunen och där företaget uppmanades svara på hur de upplevde kommunens service i samband med det. Upplevelsen delas in i serviceområden som tillgänglighet, information, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet.
Sammantaget hamnade Lycksele på en 12:e plats med ett NKI-index på 83, fem enheter högre än 2021 att jämföras med 77, snittet för övriga landsbygdskommuner. En mycket glädjande placering. De områden där kommunen fick bäst betygsindex var inom serviceområdena bemötande 86, kompetens 84 och effektivitet 84. Glädjande är också att 65% av lyckseleföretagen svarade på enkäten att jämföra med 50% för snittet i riket. För mig är det ett tecken på att företagen anser att relationen och kommunikationen med kommunen är en viktig del.
På Svenskt Näringslivs årliga näringslivsranking för 2023 behåller vi vår 3:e plats bland länets kommuner och klättrar nio placeringar i riket, från 94:e till 85:e plats bland landets 290 kommuner. Även här grundar sig resultaten på ett antal enkätfrågor. Tittar man tillbaka på de senaste åren kan man konstatera att attityden till företagande ökat bland kommunens politiker och tjänstepersoner. Också, att företagen upplever att det är lätt att komma i kontakt med kommunens handläggare och att servicen och bemötandet förbättrats väsentligt på senare år. Förbättringarna har inte tillkommit av en slump. Från kommunens sida arbetar vi för att förstärka dialogen med näringslivet bland annat genom näringslivsrådet, näringslivsprogrammet samt företagsbesök och utbildningar för de kommunala tjänstepersoner som möter företag i sitt arbete.
Tiden går fort, och nu står vi åter inför ett nytt år. Min förhoppning för 2024 är att både den kommunala verksamheten och företagen klarar sig igenom den negativa ekonomiska utveckling Sveriges befinner sig i idag. Vi är som sagt i stort behov av varandra - tillsammans är vi grunden för Lyckseles utveckling. Med goda relationer kommer man långt. Det gäller i högsta grad för en kommun och dess näringsliv.
Vill du veta mer? Gå då in på lycksele.se. Där finns mer allmän information om kommunen och vårt näringsliv. Där hittar du också näringslivsprogrammet för 2023-2026. Vill du veta mer om enkätundersökningen Insikt så finns den att ladda ner på skr.se. Svenskt Näringslivs aktuella ranking för 2023 hittar du på foretagsklimat.se.
Ha nu en God Jul och ett Gott Nytt År!
Roland Sjögren
Kommunstyrelsens ordförande
Lycksele kommun