Elias Yussef, Stadskällaren. Foto: Monica Wiksten Gideonsson
2023-11-01
ÅRETS UNGA FÖRETAGARE: Elias Yussef, Stadskällaren ”DET SKA VARA EN UPPLEVELSE ATT ÄTA HÄR”
”Det ska vara en upplevelse att äta här”
Hög kvalitet till rimliga priser samt att byta menyerna regelbundet är några framgångsfaktorer för Stadskällaren. Krögaren Elias Yussef har trots sina 35 år en gedigen bakgrund inom restaurangbranschen. Redan som 15-åring började han jobba i familjerestaurangen Golden Bar, som blev hans skola.
–Jag märkte att jag lärde mig bättre genom att jobba än att sitta i skolbänken. Jag trivdes väldigt bra och efter några år i familjeföretaget ville jag starta eget.
Sagt och gjort, 2020 blev han ägare till Stadskällaren i lokalerna intill Hotell Lycksele. Sedan kom pandemin.
–Det var en tuff start men vi klarade oss igenom utan statligt stöd. Mycket tack vare att fastighetsägaren var behjälplig, säger Elias som är tacksam för ett gott nätverkande mellan företag i Lycksele - ett måste i en liten stad.
Bra kött till rimligt pris
Med Stadskällaren vill Elias erbjuda rätter till rimliga priser av högkvalitativa, färska råvaror. Restaurangen köper helst svenskt när det kommer till kött, som är nischen. Med både lunch- och kvällsservering kommer kunderna främst från Lycksele men även från övriga länet.
–Våra gäster ska inte bli ruinerade av att gå ut och äta bra kött. Vi kontrollerar köttet noga inför inköp, letar till exempel efter hög fetthalt med bra marmorering. Vi vill att kvaliteten på råvaran ska spela huvudrollen när det kommer till upplevelsen, säger Elias som även strävar efter att ligga 20-30% under priset på motsvarande kvalitet i storstäderna.
Elias är ekonomiskt sinnad; att minimera svinnet och köpa råvaror efter säsong är något han är bra på. Han svarar blygsamt på varför just han vann utmärkelsen Årets unga företagare, men konstaterar att efter en tuff start har Stadskällaren ökat ekonomiskt varje år. Angående framtiden så menar Elias att de lever drömmen just nu, och hoppas på att få fortsätta med det.
–Det är lagom perfekt, det flyter på och vi har jobb så vi klarar oss, det är jag glad för.