Att tillverka så mycket som möjligt av egen kraft, är ett sätt att garantera kvaliteten, säger Josef Alenius.
2023-11-01
Texor - en vinnare i spåren av pandemin
Pandemin skapade både vinnare och förlorare. För Texors del innebar den investeringar som gör att de stärker sin position som världsledande system- och lego-leverantörer till läkemedelsindustrin. Nu har de utrymme och kapacitet för en 25 procentig produktionsökning, berättar CEO, Josef Alenius.
Att nuvarande Texorfabriken tillverkade vägskyltar inför högertrafikomläggningen 1967, vet nog de flesta. Då var det Alfa Laval som ägde fabriken på Lilltjärnsområdet. När skylt-uppdraget var slutfört på 70-talet växlade man om tillverkningen till att producera komponenter i rostfritt stål, i huvudsak för Alfa Lavals andra produktionssektioner.
Rostfritt är fortfarande det produktionen och produkterna bygger på. Idag ingår man i LIFCO Group, ett industri- och handelskonglomerat bestående av för närvarande 220 företag i ca 30 olika länder.
Imponerande maskinpark
Singapore, Island, USA och Frankrike är några av länderna dit Texor levererar de kolonner man bygger som lego-leverantör åt några av världens största företag inom produktionsutrustning för läkemedelstillverkning, bland annat av vaccin och insulin.
Att vara leverantör till dessa ställer stora krav på kvalité, spårbarhet och leveranssäkerhet, konstaterar Josef.
– Att ha världen som marknad på det här området kräver att man uppfyller kraven som ställs till 100 procent. Ett sätt att försäkra sig om det är att klara så mycket som möjligt i tillverkningsprocessen av egen kraft, säger han.
Storleken på Texors maskinpark imponerar. Inräknat de senaste investeringarna har man på bearbetningssidan i dagsläget tillgång till tolv större CNC-maskiner och tre manuella svarvar. Bearbetning av detaljer upp till 1600 mm är inget problem. Men maskinparken kräver förstås utbildade maskinoperatörer. Här har man ett gott lokalt samarbete med Lernia.
Ny hall för montering och lager
Pandemin skapade alltså en ökad efterfrågan på företagets produkter. Lite på gott och ont, menar Josef.
– Naturligtvis blev vi glada över att få teckna nya order, men som för många andra verksamheter innebar den även för oss en ökad sjukfrånvaro och försenade inleveranser, säger han.
Utbyggnaden, som beslutades om för ca 1,5 år sedan, har gjort att man nu har betydligt större utrymmen för montering samt att logistiken blivit smidigare.
Den nya hallen på ca 650 kvm inrymmer lager, montering och paketering, dessutom traverser som klarar upp till 25 ton och en takhöjd på åtta meter. Ca 20 miljoner har utbyggnaden kostat. Väl placerade pengar, enligt Josef.
Med idag ca 65 anställda och en omsättning på nära en halv miljard kronor är Texor ett av de större industriföretagen i inlandet. Dessutom ett av dem som sätter Lycksele på världskartan inom sitt speciella produktområde.